Domáci špaldový chlebík z droždia
Najlepšie jedlo na piknik je to, ktoré sa dá bez problémov vziať do ruky. Napríklad všetko, čo sa dá natrieť na chlieb.
V poslednej dobe je trendy kváskovanie a asi všetci vieme, že kváskové pečivo je lepšie ako to nekváskové. No čo v prípade, že sa na kváskovanie necítime, alebo naň nemáme čas? Ja osobne si myslím, že doma upečený chlieb je vždy lepší ako väčšina bežne dostupných chlebov z obchodu. Minimálne presne vieme, čo sme do nášho chlebíka dali.
A tak tu mám dnes pre vás recept na jednoduchý chlieb z droždia, ktorý mi zatiaľ vždy vyšiel perfektne.
Pozn. Múku použitú na chlebík kupujem prevažne v DM, ale vy pokojne použite vašu obľúbenú. Čo sa týka droždia, ja preferujem klasické, to sušené mi neviem prečo nikdy tak nenakysne.
Budeme potrebovať:
- 250g celozrnnej špaldovej múky
- 250g hladkej špaldovej múky
- Cca 10g droždia (1/4 – 1/2 kocky) alebo 7g balenie sušeného droždia
- 370 ml vlažnej vody
- 1 ČL cukor (do kvásku)
- 1 ČL soľ
- Semienka, orechy alebo opražená cibuľka (môžete pridať podľa chuti)
Ako na to:
- Droždie a cukor rozmiešame vo vlažnej vode, prikryjeme a necháme 15 minút pracovať.
- Zmiešame múky a soľ, a ak chcete pridať semienka, tiež ich pridajte teraz. Do suchej zmesi vlejeme kváskovú zmes a miesime cesto. Ak pridávame opraženú cibuľku, pridávame ju počas miesenia. V kuchynskom robote alebo ručne vymiesime lepkavé cesto.
- Preložíme do múkou vyloženej nádoby, zakryjeme a necháme kysnúť na teplom mieste cca hodinu. Potom cesto preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie (ja pečiem v tortovej forme) a necháme ešte pol hodinky podkysnúť. Medzitým si vyhrejeme rúru na 200°C.
- Po pol hodine vložíme chlebík do vyhriatej rúry a pečieme 15 min na 200°C. Po 15 minútach teplotu stiahneme na 180°a pečieme ďašiu pol hodinu.
- Po upečení chlebík zabalíme na 10 – 15 minút do utierky.
- Pripravíme si obľúbenú nátierku a podávame.
Chlebík môžeme upiecť aj z čisto celozrnnej múky, no treba rátať s tým, že bude hutnejší. S pomerom múk sa pokojne pohrajte tak, aby vyhovoval hlavne vašim potrebám. Po vychladnutí môžeme polovicu odložiť do mrazničky a vytiahnuť, keď tú prvú dojeme.
Ak chlebík podľa môjho receptu vyskúšate, nezabudnite sa so mnou podeliť o výsledok a označte ma na sociálnych sieťach @maromaro_dizajn alebo #maromaro_dizajn. A môžete mi poslať aj recepty na vaše obľúbené pečivo či nátierky, veľmi rada ich vyskúšam.